Jag återvänder aldrig

Jag återvänder aldrig
ISBN:
9789143511208
Utgivningsdatum:
2011-06-13
Författare:
Kategori:

Om inre sammanhållning och skoningslöst hat I december 1942 besökte den då 17-åriga författaren sin älskade farmor för sista gången. Hennes hus låg i en gränstrakt som ständigt växlade ägare men där alla talade ungerska. Många såg sig som bärare av två starka kulturer, den ungerska och den judiska. Ingen anade att inom arton månader skulle inte bara hela familjen utan hela den ungerska landsortens blomstrande ungersk-judiska kultur gå upp i den tjocka, svarta, illaluktande röken som bolmade ur krematoriernas skorstenar i Auschwitz. Mycket i denna bok handlar om aningslösheten hos dem som skulle drabbas och likgiltigheten hos dem som såg på, med enstaka lysande undantag. Om distinktionen mellan vi och dem. Om inre sammanhållning och skoningslöst hat. Om mördandets institutionalisering när den sanktioneras av den högsta makten. Boken är också ett försök att placera Förintelsens obscena monstruositet i den mänskliga biologins och sociologins ramar. Den skildrar också hur förföljelsernas "utvalda folk" pendlade mellan skam och stolthet. Det handlar också om den obotliga sorgens orgelton som ständigt överskuggades av den okuvliga livsviljans trumpetstöt.

Efter Auschwitz kan man inte skriva någon poesi, har Adorno sagt. Det är nonsens. Odödlig poesi har skrivits, inte bara efter Auschwitz, utan om Auschwitz. Men de flesta har trott att det inte skulle bli fler folkmord efter Auschwitz och att diskriminering och förföljelse av minoriteter tillhörde det förgångna. Tyvärr var detta också nonsens. Högerextremisternas framgång i många olika länder under den senaste tiden, Ungern inte minst, talar sitt tydliga språk.

Lena – Jag en mogen kvinna blir lekens medelpunkt Ja det har gått en månad sedan jag besökte David ute i Rinkeby och jag börjar så smått un. Jag accepterar mitt köpåtagande och att köpet innebär ett betalningsansvar. Mycket sällan som jag har problem med att komma in och läsa mina mail och jag kollar flera gånger dagligen. Spanien. Jag är en tuff tant, som gillar det mesta. Vi ses som tidigast 17:e maj om du inte ämnar att bryta landsgränsen och testa dina vingar i Spanien :-) Jag undervisar Svenska 3 för tillfället och har kikat en del på ditt upplägg angående PM-skrivande.

2018 ÖVERST PÅ GOOGLE MED ÖVER 1,6 MILJONER BESÖKARE SEDAN STARTEN FÖR 18 ÅR SEDAN. Spanien.