Jag heter inte Miriam

Jag heter inte Miriam
Förlag:
ISBN:
9789173374675
Utgivningsdatum:
2014-03-11
Författare:

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemårsdag tror de nästan att hon blivit dement.Varför skulle hon annars säga att hon inte heter det som alla vet att hon faktiskt heter? Visst vittnar siffrorna som är tatuerade på hennes vänstra arm om hennes historia.

Men det finns en annan sanning. Det är dags att sondottern Camilla får veta. Om Auschwitz och Ravensbruck.

Om de mest föraktade.

Om Anuscha och Didi. Och om hur människor i det fridfulla Jönköping gick ut för att jaga tattare, tio år efter Kristallnatten. "Jag heter inte Miriam" skildrar ett gripande levnadsöde. Vi får följa med Miriam på en omtumlande resa från en outhärdlig tillvaro i Ravensbruck till efterkrigstidens Sverige. För att överleva döljer hon sin romska identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö. Men under den perfekta ytan gömmer sig ett ofattbart mörker som blir allt svårare att trycka undan. Majgull Axelsson har skrivit ännu en stark och djupt berörande roman. "Jag heter inte Miriam" är en berättelse om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. En berättelse som får oss att se på vår egen samtid med nya ögon.

Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam. Fraktfritt över 99 kr Vi har miljontals böcker, hitta din nästa läsupplevelse idag. Jag heter inte Miriam. Glöm. Pris: 53 kr. Jag heter inte Miriam är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveri. Pris: 172 kr. Vi får följa en romsk kvinna som. Jag vet inte hur jag ska börja berätta om den här boken. 'Jag heter inte Miriam' skildrar ett gripande levnadsöde.