Vi, de drunknade

Vi, de drunknade
Förlag:
ISBN:
9789174296105
Utgivningsdatum:
2016-12-15
Författare:
Antal sidor:
714

En modern klassiker i nyutgåva Artonhundranittiotalet var Marstals blomstringsperiod. Vår flotta växte ända tills den bara överträffades av Köpenhamns.

Trehundrafyrtiosex skepp! Det var högkonjunktur och investeringsfeber. Alla skulle ha en del i ett skepp, till och med skeppspojken och tjänsteflickan. Om havets lockelse och om befolkningen i den lilla danska staden med den stora flottan har journalisten och författaren Carsten Jensen skrivit en makalös krönika, som sträcker sig över hundra år och tre, fyra generationer. Det är en verklig kollektivroman, berättad av stadens befolkning, ett allvetande och kraftfullt "vi". Ungar i träskor springer på kullerstensgatorna och när de gått ut skolan går de till sjöss fast de vet att det som väntar dem är prygel och drunkningsdöd. Laurids, som överlever när hans fartyg sprängs i luften under dansk-tyska krigets första sjöslag 1848, försvinner ut och kommer aldrig hem igen. Hans son Albert, romanens centralgestalt, går i land efter att ha stått öga mot öga med döden, ondskan och en far som förnekar honom. En påse pärlor har han gjort sig av med, men ett skrumphuvud har han med sig hem. Han ser alla som dör på havet under första världskriget, är nära att gå under av tungsinne, men på ålderns höst möter han kärleken. Knud Erik som fostrats av Albert går till sjöss mot sin mors vilja och ställs under andra världskriget inför omöjliga val. Och mellan havet och staden ligger piren som en vilande kraft, i stånd att stilla storm och ge skeppen lä - ett bevis för enigheten som gjorde den möjlig. Det är längesedan jag läste en roman av den här kalibern och med den här angelägenhetsgraden. Carsten Jensens bok förtjänar många, många läsare. För djupast sett handlar det om själva livsvillkoren allas våra livsvillkor och vad det egentligen kostar att behålla sitt mänskliga ansikte.

Det är fråga om stor existentiell berättarkonst, varken mer eller mindre. Varmt, varmt anbefaller jag alla kloka läsare att ta sig an Vi, de drunknade! Håkan Nesser november 2007

Det blev höst och vinter och blommorna de dog Men på våren kom de åter men bara tre stod kvar och log Höga kusten utsågs till världsarv år 2000 tack vare områdets speciella landhöjningsgeologi.

Kort sagt en riktigt bra roman, tycker Björn Gunna Lokala familjeannonser som firar födda och årsdagar samt minns de avlidna. Bänka er i soffan – i kväll drabbar partiledarna samman för valårets första tv-debatt. På denna sida vill vi ge alla chansen att berätta något de vet. Ingen annanstans i världen kan man så tydligt se. Vi är fullständigt på det klara med att det finns en oerhörd kunskap hos 'er där ute' – den vill vi ta del av.

Kort sagt en riktigt bra roman, tycker Björn Gunna Lokala familjeannonser som firar födda och årsdagar samt minns de avlidna. Vi är fullständigt på det klara med att det finns en oerhörd kunskap hos 'er där ute' – den vill vi ta del av. Glädjechock och besvikelse på klosterberget. På denna sida vill vi ge alla chansen att berätta något de vet.