Skeingeborg

Skeingeborg
ISBN:
9789198213034
Utgivningsdatum:
2016-05-10
Författare:
Antal sidor:
28
Upplaga:
1

På en ö i Skeingesjön i nordöstra Skåne ligger ruinen efter en märklig borg. När man under de mäktiga ekarna närmar sig borgen möts man av kraftiga stenmurar som är flera meter höga. Man får gå ett stycke runt borgen för att komma till ingången som bara är en meter bred och försedd med en kraftig tröskel av sten.

När man passerar in ser man hålen i mursidorna där en kraftig ekstock har spärrat den lilla porten. Det finns ingen annan väg ut eller in ur borgen. Borgen är byggd som en exakt åttahörning med huggen sten i hörnen. Det är tydligt att någon har ansträngt sig för att bygga en ointaglig borg bland sjöarna och skogarna i nordöstra Skåne. Men vem och varför?

På bilden syns Skeingeborg, en gammal borg som ligger i skogen utanför samhället. historyonsite. se Vittsjö camping ägs av turistföreningen som arbetar för att främja turismen på orten. Guidningar för att gå på egen hand med karta/film kan laddas ner från www. Viktiga arter och naturtyper i Skåne. Viktiga arter och naturtyper i Skåne. Viktiga arter och naturtyper i Skåne. På bilden syns Skeingeborg, en gammal borg som ligger i skogen utanför samhället.