En nästan sann historia

En nästan sann historia
Förlag:
ISBN:
9789176513958
Utgivningsdatum:
2017-02-14
Författare:
Kategori:

Intelligent bladvändare om ett ouppklarat författarmord I mitten av 1990-talet påbörjar Zackarias Levin en skrivarutbildning på Lunds universitet. Där lär han känna tre personer som kommer att påverka hans liv på oväntade sätt. De är alla på flykt från någonting och delar samma dröm om att få skriva. Men i takt med att de kommer närmare sin lärare, den framstående poeten Li Karpe, och dessutom lär känna den legendariska författarikonen Leo Stark, förändras för alltid deras bild av skrivandet - och kanske av hela livet. Tolv år senare får Zackarias sparken från sitt mediejobb, flickvännen dumpar honom och han tvingas flytta tillbaka till sin mamma i Skåne. För att försörja sig bestämmer han sig för att skriva en bästsäljare om den där omvälvande tiden då Sveriges stora författarstjärna försvann spårlöst och en av Zackarias närmaste vänner dömdes för mord. Men minnet är inte alltid pålitligt. Och vad är egentligen viktigast: att förhålla sig precist till sanningen eller att berätta en bra historia? "Om du söker något starkare att roa dig med, kan jag rekommendera En nästan sann historia av Mattias Edvardsson.

Mysteriet i den varar garanterat längre än vad ett påskägg gör, faktiskt är det svårt att lista ut hur det ska sluta in i det sista. Dessutom är det här en riktigt välskriven roman/deckare." Blekringe Läns Tidning "Det är skickligt berättat med snygga övergångar och det finns också en vällustig beskrivning av kursen med alla pretentiösa deltagare, fångat på kornet. Man får lust att tro på en nästan sann historia." Ålandstidningen "Den metafiktiva inramningen funkar och blir en härlig krydda för den litteraturälskande läsaren." LitteraturMagazinet "Jag fullkomligt älskar En nästan sann historia. Allt med den. De två berättelserna som snyggt flätas ihop på slutet.

Språket som är vackert, lite poetiskt och samtidigt flyter på hur lätt som helst när jag läser. Karaktärerna, så levande och komplicerade, både i dåtid och nutid. Och så klart, den handlar om att skriva, om böcker, om att älska litteraturen. Under läsningen fick jag lite samma känsla som jag hade när jag läste Donna Tartts Den hemliga historien, och den tänker jag fortfarande på flera år senare. Enligt mig är Edvardsson ännu bättre.

Det här är en bok som jag kommer att sätta i händerna på alla jag kan och vara avundsjuk för att de får uppleva den för första gången." Vargnatts bokhylla "Äntligen är det recensionsdag för en av höstens absolut bästa (ja, jag är säker), En nästan sann historia av Mattias Edvardsson! ... Det här är en suggestiv berättelse ... Det är oerhört medryckande och som alltid när det gäller Mattias Edvardssons texter, otroligt välskrivet och psykologiskt trovärdigt. Jag sögs in i den här berättelsen och kom ut på andra sidan överraskad och omskakad." Fru E:s böcker "Boken får karaktären av en klassisk pusseldeckare, där man steg för steg får pusselbit efter pusselbit. Jag gillar det här greppet om berättelsen, de sista raderna i varje kapitel blir en cliffhanger som får mig att hela tiden vilja läsa vidare. ... För mig är det här framförallt ett relationsdrama, och det är så enormt bra skrivet. Jag skulle kunna läsa boken enbart för språket som är så stringent och som ofta gör helt oväntade saltomortaler så att jag drar efter andan." Just nu - just här "En nästan sann historia är en fängslande berättelse som lever kvar efter avslutad läsning. ... Personerna är skickligt tecknade, där hoppen i tid mellan 90-tal och nutid gör att man får en nyanserad bild. ...

Jag älskar den här typen av metahistorier där historierna går i varandra och det är en historia i en historia. ... Fascinerande och välskriven berättelse om den ult...

Är denna helt sann. 15 A-laget spelar hemma mot Hajoms IF, onsdagen 9/5 kl. Om man inte känner till. Jag levde i ett förhållande som var på väg att ta slut, barn hade jag skaffat och sexlusten och även kärleken började sina från min sida… Det jag berätter nu är en sann historia som hände ett halv år efter jag fyllt 18. Haha, har samma uppgift som många andra verkar ha 😉 Går också i 8:an och ska också skriva en uppsats om Franska revolutionen. Utgångspunkten för all säker kunskap. Kanjoner Foz de Lumbier\n. Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där.