Vägar Genom Texten : Handbok I Brukstextanalys

Vägar Genom Texten : Handbok I Brukstextanalys
ISBN:
9789144373010
Utgivningsdatum:
1997-09-01
Antal sidor:
303
Upplaga:
1
Kategori:

I den här boken analyseras olika slags brukstexter, t.ex. lagar, annonser, protokoll, broschyrer, läroböcker och nyhetsartiklar. Gemensamt för dem är deras praktiska syfte att beskriva verkligheten och styra vårt handlande i den. Det är texter som förklarar, föreläser och föreskriver, men också underhåller och berör, och som spelar en stor roll för vårt tänkande och handlande.

Boken har flera syften. Ett är att läsaren ska få ut mer av sina kontakter med brukstexter förstå dem bättre, skriva dem klarare och kritisera dem med större insikt. Ett annat är att pedagogiskt presentera modern forskning och visa hur man med dess hjälp kan låta många olika sidor av en text komma till sin rätt. I första hand riktar sig boken till universitetsstuderande. Men den är också användbar för lärare i svenska inom gymnasieskolan och för alla som vill lära känna brukstexter bättre.

Uppl. study. Lund: Studentlitteratur, 1997 Get this from a library. Norman Fairclough: Analysing Discourse: Textual Analysis for Social … Lennart Hellspong & Per Ledin: Vägar genom texten. Illustrerad. 2001: Metoder för brukstextanalys. Vägar genom texten. LitteraturMagazinet – Sveriges nya litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012.