Byn där vi föddes

Byn där vi föddes
Förlag:
ISBN:
9789177651277
Utgivningsdatum:
2017-08-28
Författare:
Antal sidor:
267
Kategori:

Boken handlar om hur det var att växa upp i en liten by på landet under 1950-talet. Vekerum är numera en by i förvandling såsom i andra småbyar, numer lär det inte vara mer än ett fåtal bönder kvar ingen vill ta över. Men Vekerumsborna är ett segt släkte, de vill bo kvar och många tycker byn är mysig trots doften av Mörrums Bruk. Vi har lite som vi kan visa till dem som kommer hit på snabbvisit, Lunda berget med de fem minnes stenarna över dom lärare som bildade Sveriges Folkskollärarförening. Från berget man har en härlig utsikt över byn med dess omgivning och den blånande siluetterna av Listerlandet i fjärran. I den numer nerlagda storskolan som man ser från Lundaberget kan man handla diverse klädesplagg, Följ Klavavägen ut och njut av en slingrande byväg till Klaven som fordom var ett fiskeläge, Gunnön där stenbrytning var högsäsong under 1800 talets slut och i början av 1900 talet. Vekerums kyrka (numera fornminne): här träffades Vekerums bönder förr varje midsommardag för att fördela sommarbetet, stenblocken var råmärke mellan Drösebo och Vekerum. Byns hemman hörde nämligen till Asarums socken och Bräkne härad fram till år 1884 kyrkligt tillhörde byn Mörrums socken Listers härad. Lite kuriosa om byn från förr och nu kan man väl säga.

Klicka här. Den här sammanställningen är sponsrad av: Här saknar vi sponsorer. Naturen har sin gilla gång. Victorias barndomshem i Domme: Victoria Maria Bruzelius föddes den 6 mars 1850 på gården Charlottenberg i den lilla byn Domme i Fru Alstads församling, inte så … Av allt som ska förgås och glömmas, vad kommer vi att minnas.

Den här sammanställningen är sponsrad av: Här saknar vi sponsorer. Vad händer där ute Lättsam Europeisk bevakning för ämnen som berör bilister. Kommande:. Torsdagen den 16 och fredagen den 17 augusti – Jubileumsresa. Victorias barndomshem i Domme: Victoria Maria Bruzelius föddes den 6 mars 1850 på gården Charlottenberg i den lilla byn Domme i Fru Alstads församling, inte så … Av allt som ska förgås och glömmas, vad kommer vi att minnas.