Ett dockhem

Ett dockhem
Förlag:
ISBN:
9788771831368
Utgivningsdatum:
2016-08-04
Författare:
Kategori:

Ett dockhem är ett av Ibsens mest lästa och uppsatta dramer. Dramat utspelar sig i ett av Köpenhamns välbärgade hem, där den vackra Nora spelar rollen som perfekt hustru och mor.

Men allt är inte som det ser ut vid första anblicken. Noras inre föreställningar och förväntningar harmonerar inte med omvärldens realiteter, och hon tvingas att ta upp kampen med livslögnen vid sitt möte med juristen Krogstad, som hotar hennes annars bekymmerslösa tillvaro. Noras man, advokat Helmers hållning till kvinnans plats och roll i samhället har gjort lögnen till Noras andra natur. Men lögnen måste få konsekvenser och Ibsen låter därför Nora, under en enda natt, utvecklas till en självständig kvinna med åsikter, som är oförenliga med hennes tidigare dockroll. "Henrik Ibsen [...] har skapat ett mäktigt diktverk med omskakande sanningar." - Edvard Brandes, 1880 "Ibsen ändrade teatern för alltid. Det finns givetvis andra sätt att göra teater på än hans, men så fundamental var den ändring som han satte igång, att västvärldens teater aldrig mer blev densamma som innan Ibsen." - Thomas Bredsdorff, 2006

TEATER Snövit, Shakespeare in love, Besök av en gammal dam, My Fair Lady, Ett dockhem 2, Våra drömmars stad, Krilon, Bang, Åtta kvinnor. (2013-06) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter).

Henrik Ibsen, Writer: While We're Young. ; Lundkvists livsfris kan påminna om ett koreografiskt drama med ett vimmel av människor i … Nora forlater sin ektemann på leting etter seg selv, etter å ha innsett at han ikke var den edle personen hun hadde trodd. Hennes rolle i ekteskapet var som en dukke, hennes hjem et dukkehjem og hennes ektemann Torvald refererer stadig til henne som hans lille «lerkefugl» eller «ekorn». She's known as a director and actor and trained on the Stockholm repertory stage, she began appearing in … Handling. EndDate | date:'d MMM'):''}} UDSTILLERE 2018. Schaubühne Berlin gästspelar med Ibsens En folkefiende. Schaubühne Berlin gästspelar med Ibsens En folkefiende. Använd knappen Medlemssidor och sedan Inbjudningar för medlemmar som har lösenord.